Perfectionism is a dream killer

because it is just fear, disguised as

trying to be your best.

-Martin Kipp

Blog post #1


Ik had voor het eerst het idee om een community op te starten toen mijn boek Boost gepubliceerd werd in 2014. We zijn 7 jaar later terwijl ik dit schrijf en De SelfCare Club is net twee weken open. Perfectionisme hield me tegen. Ben ik hier wel klaar voor? Ben ik wel goed genoeg? Kan ik dit wel? Uitstelgedrag volgde. 

 

Als je niet oplet kan perfectionisme een ‘dream killer’zijn. Je denkt dat het je beschermt tegen mislukking, terwijl het je tegenhoudt om te groeien, om je vleugels uit te slaan, om de beste versie van jezelf te zijn. 

 

Uit de poll die ik in de SelfCare Club op FB postte, kon ik afleiden dat perfectionisme iets is dat leeft bij een heleboel leden van onze self-care familie. Het kan een negatieve impact hebben op wie je bent als persoon, op je werk, je huishouden, je relaties, je uiterlijk, etc. 

 

WAT IS PERFECTIONISME?

Perfectionisme is een mindset, een manier van denken, die ontstaat uit het idee dat je niet genoeg bent -niet slim genoeg, slank genoeg, lief genoeg, intelligent genoeg, mooi genoeg,…- en dat je moet bewijzen voor jezelf maar vooral voor de rest van de wereld dat je wel genoeg bent. 

 

Als je perfectionistische trekjes hebt, dan denk je in zwart en wit. Er is geen grijs. 

Je hebt hoge verwachtingen van jezelf en van anderen. Alles is een succes of een mislukking en je wilt mislukking ten allen prijze vermijden, want er is geen duidelijker teken dat je niet goed genoeg bent dan dat. 

 

Je denkt dat je drang naar perfectie je zal beschermen tegen de pijn, de schaamte, het schuldgevoel, die hand in hand gaan met mislukking, maar in realiteit verandert het je in een zenuwpees en een controlefreak. Je gaat zo erg je best doen dat het ten koste gaat van je mentale en fysieke gezondheid.

 

Er bestaat ook zoiets als positief perfectionisme waarbij je er gewoon naar streeft om de beste versie van jezelf te zijn bij elke stap die je zet. Als je een positieve perfectionsist bent dan focus je op groei. Je aanvaardt dat er obstakels zullen zijn op je pad van A naar B. Je weet dat het leven niet in een rechte lijn gaat. Falen is nooit leuk, maar je ziet het als een kans om te evolueren. Als je valt, veer of krabbel je weer recht. Als je verliest, dan verlies je de les niet (zoals de Dalai Lama ooit zei). Je bent meer gefocust op het proces waar je doorgaat dan op het doel waar je op afstevent. 

 

WAAR KOMT HET VANDAAN?

De angst om niet genoeg te zijn, is gekoppeld aan de angst om de connectie te verliezen met de mensen die belangrijk voor ons zijn. Als kind begrijpen we niet dat papa boos is omdat het op het werk niet goed gaat, of mama geïrriteerd is omdat ze het financieel niet makkelijk heeft. Kinderen gaan altijd denken dat zij iets verkeerd gedaan hebben en ‘beter’proberen te zijn. Ze gaan alles doen om het probleem te fixen en terug in de gunst te komen van hun ouders, want wat zouden ze doen als ze Hans en Grietjes-gewijs achtergelaten zouden worden ze er plots alleen voor zouden staan? 

 

Uiteraard speelt ook de maatschappij waarin we leven een rol. Streven naar meer en beter is goed, anders zou er geen vooruitgang zijn, maar jammer genoeg gaat dat vaak ten koste van onszelf. 

 

De maatschappij spiegelt ons namelijk een ideaalbeeld voor van wat succes is. de perfecte opleiding, de perfecte partner, het perfecte huis, de perfecte job, het perfecte aantal kinderen die op de perfecte manier opgevoed worden, het perfecte lichaam, het perfecte leven. Ook al veroorzaakt het enorm veel druk en is het niet per se wat we willen, we doen eralles om aan het perfecte plaatje te beantwoorden omdat we dan erkenning krijgen en ons op deze manier verzekeren van ons plekje in de tribe. ‘Hustling for worthiness’, dat is hoe Brené Brown het ooit heel treffend omschreef. 

 

We zouden succes ook kunnen definiëren als het innerlijke groeiproces, de unieke persoonlijke evolutie die we gemaakt hebben als mens. De focus ligt hier op jou en de lessen die je totnogtoe geleerd hebt. Statussymbolen zijn irrelevant en wat andere mensen denken ook. Voel je de rust die over je komt als je op deze manier naar jezelf en je leven kijkt?

 

HOE UIT HET ZICH?

Als je perfectionistische trekjes hebt, dan is angst vast een heel vertrouwd gevoel want  

perfectionisme gaat in essentie over de angst om de controle te verliezen over hoe andere mensen naar je kijken. 

 

Angst in een on-off situatie is oké. Je lichaam anticipeert op het feit dat de auto voor je plots een gevaarlijk manoever maakt en zorgt ervoor dat je snel reageert zodat er geen ongeluk gebeurt. 

Het probleem met aanslepende angst die gelinkt is met perfectionsime, is dat die slopend is voor je gezondheid. Ons lichaam is niet gemaakt om voortdurend in fight or flight te zijn. De gevolgen zijn chronische vermoeidheid,  slaapproblemen, spijsverteringsproblemen,… Zonder uitlaatklep zoekt angst ook een uitweg in ongecontroleerd eetgedrag, in Netflix bingen, social media overdosing, tandenknarsen, nagelbijten…

 

Een symptoom van perfectionisme is uitstelgedrag. “Als ik niks doe, dan kan ik niet falen.” Je speelt op veilig.

Een ander symptoom is ‘workaholisme’. Je wilt zo graag tonen aan je baas of je collega’s dat je de moeite waard bent, dat je dat doet ten koste van je gezondheid. Je maakt geen tijd om gezond te eten of te sporten, je relaties of je sociale leven te onderhouden, je hebt het moeilijk met het nemen van pauzes omdat je vindt dat je niet genoeg deed en dus geen pauze verdient, of je denkt dat je de vrije momenten die je hebt beter kunt gebruiken om productief te zijn. Self-care staat helemaal onderaan je to do lijst. 

 

WAT DOE JE MET PERFECTIONISME? 

STAP 1: Word je bewust van je innerlijke criticus. Je deed iets of zei iets en je bent teleurgesteld in jezelf. Luister naar de kritische stem in jezelf. Wat zegt ze? Welk gevoel krijg je als je luistert? Voel je angst, schaamte, voel je je schuldig? 

Vraag jezelf af waartegen je innerlijke criticus je probeert te beschermen. Is dat tegen het verliezen van controle, uitgelachen worden, in de achting dalen bij iemand die belangrijk voor je is, teleurstelling, verandering misschien?

De vraag is…houdt je innerlijke criticus je tegen om iets te doen wat je eigenlijk echt heel graag doet? Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om daarbij stil te staan.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven.

Schrijven is altijd heel belangrijk voor me geweest. Als kind schreef ik gedichtjes, vervolgverhalen voor Het Parisienneke (onze schoolkrant ) en op mijn 14de schreef ik mijn eerste boek waarmee ik deelnam aan de John Flandersprijs, een wedstrijd voor volwassenen. De brief die ik terugkreeg stond vol verpletterende kritiek op mijn manuscript. Nadat ik hem had gelezen was het duidelijk voor mij: Ik kan niet schrijven, waarom nog moeite doen? Tien jaar later werd ik ironisch genoeg journalist voor Feeling. Ik werd tot twee keer toe bijna ontslagen omdat mijn artikels niet goed genoeg waren. Mijn innerlijke criticus probeerde de gekwetste veertienjarig in mij beschermen tegen mislukking en schreeuwde in mijn oor dat ik niet kon schrijven, dat ik op zoek moest gaan naar een andere job. Als ik geluisterd had, dan had ik nooit 12 jaar voor Feeling gewerkt, was ik daarna nooit boeken gaan schrijven en was ik nooit aan deze blogpost begonnen ;-).

STAP 2: Buig je negatieve gedachten om. Cognitive Behavioural Therapy is gebaseerd op het feit dat onze gedachten onze gevoelens beïnvloeden en onze gevoelens ons gedrag. Als je je brein gaat herprogrammeren en dus op een andere manier gaat denken, dan vertaalt dat zich dus automatisch in ander gedrag. Stel dat je jezelf verwijt dat iets niet helemaal perfect ging zoals je het eigenlijk gewild had en je innerlijke criticus slingert het ene verwijt na het andere naar je hoofd of wilt je pushen om iets te doen dat niet gezond voor je is. 

 

Denk terug aan de situatie, stel jezelf de volgende 12 vragen en schrijf de antwoorden op in je journal.

 

  • Wat is de storende gedachte die opkomt als ik denk aan wat er gebeurde?
  • Welk gevoel geeft deze gedachte mij?
  • Hoe beïnvloedt ze mijn gedrag
  • Is er bewijs voor, dat deze gedachte waar is?
  • Is er bewijs voor, dat deze gedachte niet waar is?
  • Wat is de kostprijs die komt met op deze manier te denken? 
  • Wat zou je tegen een vriend, familielid zeggen, als die dezelfde gedachte zou hebben?
  • Maakt deze situatie echt uit, over een week, over 6 maanden of binnen een jaar?
  • Is er een andere manier om naar deze situatie te kijken?
  • Hoe zou een meer genunaceerde gedachte eruit zien?
  • Welk gevoel zou deze nieuwe gebalanceerde gedachte me geven?
  • Hoe zou ze mijn gedrag op een positieve manier veranderen?

 

STAP 3: Focus op het positieve. Positieve affirmaties kunnen je helpen om anders te gaan denken, tenminste als je ze genoeg herhaalt.

Zeg je affirmaties 1-3 keer per dag en ga voor 5 tot 20 herhalingen. Zeg je ze luidop met je ogen gesloten en met een open hart. Mijn twee favoriete affirmaties tegen perfectionisme zijn: 

 

Ik ben sterker dan ik denk dat ik ben.

Ik doe mijn uiterste best in elke situatie. 

 

STAP 4: Neem je Vitamine S. Self-care is super belangrijk en het beste tegengif tegen perfectionisme. Maak een lijstje van alles wat je graag doet, gewoon voor je persoonlijk plezier, niet om een goede indruk te maken, om iets te bereiken, om iemand anders een plezier te doen. Denk aan dingen die je gewoon graag doet voor jezelf: een dutje, een avondje weg, een goed boek lezen, creatief bezig zijn zonder doel,… 

 

Misschien vraag je je af of je, als je echt begint met jezelf graag te zien zoals je bent, als je zachter wordt voor jezelf, je niet de drang zal verliezen om je doelen te bereiken.

 

Dat zal niet gebeuren. Uit studies blijkt dat een vriendelijkere houding naar onszelf ons stimuleert om meer persoonlijke verantwoordelijkheid op te nemen, we worden er vindingrijker van, productiever, positiever, creatiever.

 

TOT SLOT

Je perfectionisme kun je helaas niet uitzetten zoals de radio in je auto. Het is zo dat we allemaal een negativity bias hebben. Het negatieve krijgt altijd meer aandacht. Dat komt doordat ons 2 miljoen jaar oude brein ons veilig wilt houden en altijd op zoek is naar dingen die ons mogelijkerwijze in gevaar kunnen brengen. We zullen altijd op het ene vlekje focussen op die anders perfect geverfde muur, tenzij we onszelf trainen om dat niet te doen.

Waar je op focust, groeit, en herhaling is belangrijk.

 

Dit is een uitnodiging om vriendelijker te zijn voor jezelf en beter te gaan zorgen voor jezelf, want als je je vitamine S regelmatig neemt, dan word je geleidelijk immuun voor je innerlijke criticus en kan je van een negatieve naar een positieve perfectionist evolueren. 

 

Succces ermee!

Copyright © 2021 Goedele Leyssen All rights reserved