Vind jouw Droomberoep
In eerste instantie denken mensen meestal aan dierenarts wanneer men iets met paarden wilt gaan doen. Dit is zeker een optie, maar weet dat er veel mensen zijn die voor dierenarts studeren en er daarvan velen zijn die specialiseren in paarden. Dit is overigens geen eenvoudige job. Het is een zeer intensieve job en niet enkel qua uren, maar ook fysiek en dus zeker ook niet zonder risico’s. Je zal lange dagen maken die heel onregelmatig zijn, want het gebeurt maar al te vaak dat paarden midden in de nacht, bijvoorbeeld, koliek krijgen of veulenen.
Ook op zo'n momenten wordt er van een dierenarts verwacht dat ze klaar staan om het paard te behandelen indien nodig, dus hou daar rekening mee en wees daarop voorbereid. Ben je klaar voor zo’n leven? Dan is dit absoluut een zeer fijne job waarbij je veel met paarden in aanraking zal komen. Na je opleiding is verdere specialisatie ook nog mogelijk om, bijvoorbeeld, paardentandarts te worden.
Wel raad ik aan om een goede opleiding te volgen om te leren omgaan met paarden. De opleiding voor dierenarts is vooral zeer fysiek en rationeel, maar een goede kennis van de binnen- en buitenkant van een paard betekent niet dat je weet hoe een paard denkt, hoe een paard moet benaderd worden of hoe een paard moet behandeld worden wanneer het schrikt heeft - wat vaak het geval is tijdens een dierenartsbezoek -, dus dat is sowieso een vak op zich. Ik zou aanraden om minstens Parelli level 2 te behalen als je paardendierenarts wilt worden. Zo heb je zeker een goede basis om op de juiste manier met paarden om te gaan.
Afgeleiden van dierenarts zijn chiropractor, osteopaat, kinesist, masseur, etc. Dit zijn allemaal verschillende varianten van manuele therapeuten voor paarden om een paard zijn spieren of botten te verbeteren, te masseren of los te maken. Kortom, te zorgen dat een paard, met bijvoorbeeld rugproblemen, beter in zijn vel zit. Dit zijn ook fysiek zware jobs, maar minder acuut en spoedig dan dierenarts aangezien je meer op afspraak kan werken. Zo kan je net iets meer jouw leven zelf regelen en dat is handiger voor een goede work-life balance. Het is misschien een beetje minder veelzijdig dan dierenarts, maar wel zeer fijne en aangename jobs waarbij je ook heel veel met paarden in contact komt. Houd er rekening mee dat deze jobs wat meer marketing vragen om jezelf op de kaart te zetten. Dus, net iets anders dan dierenarts, maar ook een heel fijn alternatief.
Een andere mogelijkheid is hoefsmid voor paarden. Dit is een zeer fijne job die heel concreet en fysiek uitvoerend is en waarbij je met vaste afspraken kan werken, maar dit is echt een zeer zware job. Er zijn niet veel hoefsmeden die het volhouden tot hun zeventigste. Dit is ook geen job zonder risico. De hoeven van paarden zijn niet de makkelijkste en veiligste onderdelen van een paard, dus een beetje kennis van hoe een paard ineen zit, en vooral mentaal dan, is zeker aan te raden als je hoefsmid wilt worden. Daarom raad ik ook voor deze job aan om minstens je Parelli level 2 te behalen indien je graag hoefsmid wilt worden. Een fysiek lastige job dus, maar bovenal een fijne job met veel contact met verschillende paarden.
Nu al zin om te werken tussen de paarden?
Daarnaast is het ook een mogelijkheid om bij de politie te gaan, bij de ‘mounted police’, de cavalerie. Daarvoor moet je eerst een normale politieopleiding volgen tot agent en daarna kan je verder specialiseren tot politie te paard. Het is een zeer fijne opleiding, een zeer fijne job, maar zeker niet zonder risico. Je moet wel wat haar op je tanden hebben en uit het juiste hout gesneden zijn om zo een job aan te kunnen, maar zeker een toffe job waarbij je vooral het vertrouwen van je paard nodig hebt en op een juiste manier met paarden moet kunnen omgaan om het tot een goed einde te brengen. De paarden van de politie zijn zeer goede, doorgetrainde paarden, maar het blijft een risico.
Een iets minder risicovolle job is paardenfotograaf. Er zijn veel mensen die graag eens een fotoshoot doen met hun paard, maar het is een vak op zich om een paard in de juiste houding mooi en harmonieus te fotograferen! Het is een heel leuke en bevredigende job, maar het vraagt ook veel marketing kwaliteiten. Het is belangrijk dat je een mooie website hebt, dat je de juiste reclame verspreidt, dat je op social media zeer actief bent… In marketing moet je dus zeker ook een goede basis hebben. Goed kunnen omgaan met paarden is een vereiste, maar ook goed kunnen omgaan met mensen is zeer belangrijk bij deze job. Als je dat ziet zitten, daar zin in hebt, creatief bent en misschien ook een bepaalde niche kan aanspreken of een bepaalde specialiteit hebt, kan je hele leuke dingen doen en is dit een zeer fijne job.
Je kan ook gaan voor paardenhouder. Hiervoor kan je opleidingen volgen voor paardenhouderij en dan kan je echt een eigen manege runnen. Er zijn een heleboel mogelijkheden: je kan zelf ‘je eigen Pony Connect’ openen, je kan een stal runnen en andere lesgevers in dienst nemen, je kan een paardenfokkerij houden, etc. Dit vraagt vooral heel veel management en overzicht, dus je moet goed zijn in regelen, in managen en in structuur aanbrengen in bepaalde wanordes. Daarnaast moet je zeer flexibel zijn en permanent -dag en nacht- er zijn voor de paarden. Net zoals bij een dierenarts kan er ook midden in de nacht iets gebeuren met de paarden. Even een paar maanden op vakantie gaan om even te genieten van het leven is dus bij een job als deze allesbehalve vanzelfsprekend. Dit is eventueel mogelijk door te zorgen voor personeel, maar dan nog laat je zo een job nooit helemaal los, ook niet op vakantie.
Je kan ook, al dan niet in combinatie met andere dingen, zelf lesgever of trainer zijn. Je kan je eigen paarden trainen, je kan samenwerken met een stal en hun paarden trainen en je kan bij mensen thuis paarden gaan trainen. Ook als lesgever heb je tal van mogelijkheden: je kan kindjes lesgeven en misschien wel Pony Connect-lesgever worden, je kan Parelli-instructeur worden voor volwassen en/of mensen met moeilijke paarden, je kan bij Parelli zelf horse-development-specialist worden en zo (moeilijke) paarden opleren, hertrainen, herstarten en zadelmak maken. Het is geen job zonder risico, maar wel een zeer dankbare job waarbij je continu in aanraking komt met paarden. De paardenwereld is bikkelhard, dus het is zeer belangrijk dat je goed bent in je vak om goede aanbevelingen te krijgen en jezelf op de kaart te zetten. Naast skills, speelt ook marketing hier een rol in -net zoals in alle jobs die minder uit noodzaak zijn, ook al is het trainen van paarden zeker noodzakelijk- omdat er een heleboel echt goede trainers zijn, dus zal je jezelf goed moeten weten te positioneren op de markt. Goede marketing en een goede, professionele houding is daarbij sowieso van belang. Als je hierover meer vragen hebt, vraag je best raad bij mensen die een beetje thuis zijn de paardenwereld, zoals je lesgever, maar natuurlijk kan je ook altijd langs bij Pony Connect voor meer informatie.
Zoals je merkt zijn er heel veel verschillende mogelijkheden. Er zijn een aantal grote jobs en dan zeer er heel veel diverse specialiteiten. Je kan het soms zo gek niet bedenken wat mensen allemaal doen rond paarden. Zo heb je ook mensen die paarden gaan lezen of gaan ‘healen’. Dit zijn jobs waar men meer een gave voor moet hebben, of eerder een roeping om dit te gaan doen.
Je kan gaan werken in een ruitershop of paardenmateriaal maken, zoals een zadelmaker. Dan ben je minder bezig met de paarden zelf, maar wel met paardenmensen en paardenmateriaal. Je kan je ook meer gaan specialiseren in specifiek materiaal om te verkopen zoals bijvoorbeeld een zadelpasser of bitfitter. Deze laatste twee jobs komen terug wat meer in contact met paarden zelf.
Ziezo, in dit artikel hebben we een aantal paard-gerelateerde jobs opgesomd, maar de mogelijkheden zijn eindeloos en wie weet welke jobs nog zullen worden uitgevonden! In het algemeen geldt, bezint eer ge begint. Zet eens goed de voor- en nadelen voor jezelf op een rijtje en denk goed na over wat er voor jou belangrijk is in een job. Is het voor jou belangrijk dat je een goede work-life balance hebt? Wil je gewoon kei veel geld verdienen en maakt het niet uit hoe hard je daarvoor moet werken? Wil je heel veel met paarden werken? Wil je juist minder met paarden werken? Wil je een risicovolle job of toch eerder een veilige job? Schrijf dat eens allemaal goed op voor jezelf en dan nog: “Have a plan and be ready to change it”, dus volg vooral je hart en volg je gevoel.
Succes!
Julie Verstraete, 2** Parelli-instructeur
PONY CONNECT
o.l.v. Julie Verstraete
Gelicentieerd Parelli Professional
Bezoek op afspraak:
Ond. 1017.713.112
© Copyrights by Pony Connect. Alle rechten voorbehouden.
Problemen met cookies op deze site? Ga naar je browser-instellingen, 'Trackingbeveiliging' en voeg [*.]ponyconnect.be toe aan veilige sites!