Program för Finding Family Together LIVE 2021

Släktforskarkonferens online 13-14 november 

En hel helg full av inspiration.

Föreläsningar och Workshops

Inspiration och gemenskap är våra ledord för FFT Live! Vi är övertygade om att ni kommer bli inspirerade! 

 

Vi startar på lördagen 13 november kl 10.00 med att Christina Sagersten hälsar er alla välkomna till en helg med 30 spännande föreläsningar och workshops. Det kommer bli ett varierat program. Några av de ni möter är välkända släktforskare och en del är nya på föreläsarscenen men alla har de fantastiska historier att dela med sig av!


Vi har delat in programmet i 3 spår - Släktforskning, DNA-släktforskning och Workshops. Passen går parallellt i respektive spår, så vi är medvetna om att det kan vara svårt att välja! Alla föreläsningar och workshops spelas in, så du kan välja att se det du inte hinner med i efterhand. Du har tillgång till inspelningarna under ett år. 

    Spår: Släktforskning  

     

    Möt Våra föreläsare

    Daniel Waluszewski, Författare

    39-årige Daniel Waluszewski är uppvuxen i Sundsvall och författare till romanen "Med en blick över axeln", som nominerades till Norrlands litteraturpris. Till vardags arbetar han med energi- och klimatfrågor på Regeringskansliet och på fritiden skriver han böcker. Intresset för släktforskning tog fart när han började gräva i sin farfars dramatiska livsöde.

     

    Från släktforskning till roman - När Daniel började gräva i de svenska myndighetsarkiven för att ta reda på mer om sin avlidne farfar Czeslaw Waluszewski var det något som saknades. Visst kände familjen till att polske Czeslaw suttit i nazisternas koncentrationsläger och att han efter ankomsten till Sverige placerades i utlänningsläger i Hälsingland, men varför fortsatte myndigheterna att kommunicera kring hans förehavanden långt in på 1970-talet? Daniel lyckades få ut Säkerhetspolisens akt om Czeslaw, ett omfattande material som chockade både honom och hans familj. 

     

    Tid: Söndag kl 11.15

    Eva Dahlberg, Släktforskare

    Eva har släktforskat i över 40 år och älskar släktforskning och de metoder och verktyg som finns. Hon har hållit föredrag och skrivit kortare och längre artiklar i föreningsvärlden sedan 2002.

    Släktforska i Danmark - Genom tiderna har gränserna mellan Sverige och Danmark flyttats ett flertal gånger, vilket kan ställa till det för den som har sina rötter i gränslandet. Det innebär också att många släktforskare har anledning att forska i Danmark. I denna föreläsning presenterar Eva olika källor och var du hittar dem. Mycket har hänt med tillgänglighet till både källmaterialet i sig och register till dem de senaste åren.

     

    Foto: Per Jonsson, Pellewood AB

     

    Tid: Lördag Kl 12.30

    Ewa Runesdotter, AnEken

    Ewa Runesdotter (Nilsson) är 64 år och bor i Kristianstad. Hon har släktforskat sedan i slutet av 1970-talet. Eva är anställd på Studieförbundet Vuxenskolan Skåneland som cirkelledare i släkt- och fastighetsforskning. Hon driver även företaget AnEken där hon gör uppdragsforskningar inom släkt- och fastighetsforskning.  Eva har även skrivit flera släktforskningsböcker. Hon tröttnar aldrig på forskningen eftersom det finns alltid nya ledtrådar att spinna vidare på! Kvinnohistoria och kvinnans situation i det gamla bondesamhället är också ett stort intresse.

     

    Spännande och intressanta personer man kan hitta i sin släktforskning - I denna föreläsning får du  följa med på en resa genom tiden och höra om barnamörderskor, kvinnliga soldater, kringstrykande personer, hantverkare och annat du kan stöta på i arkiven.

     

    Tid: Söndag kl 14.00

    Håkan Sjöberg, Håkans historiska guidningar

    Håkan är född och uppvuxen i Kramfors och pensionär sedan att antal år. Under skoltiden hade han stort intresse för historieämnet, samt att teckna och måla. Han är med i flera föreningar, är amatörmusiker i ett blues-rockband och målar även akvarell och har flera utställningar bakom sig. Under 15 år var Håkan ordförande i en amatörteaterförening, föreningen Styresholmsspelet. Där kom han i kontakt med trolldomsprocesserna i Torsåker under 1670-talet och 2006 började han tillsammans med kassören i föreningen, Göran Nordquist, att guida om denna händelse. Sedan 2015 gör han detta i egen regi och har då utökat med guidningar om Ådalen 31 samt om industrihistoria, m.m.

     

    Trolldomsprocessen i Torsåker - Mellan åren 1668-1676 pågick Trolldomskrisen. I den här föreläsningen berättar Håkan om  utvecklingen som ledde till den största avrättningen under denna period. Totalt halshöggs och brändes 71 personer på Häxberget i Torsåker den 1 juni 1675.

     

    Tid: Söndag kl 15.15

    Leif Persson, Riksarkivet

    Leif började sin släktforskningsresa på 90-talet och är en erfaren släktforskare.  De senaste 20 åren har han arbetat på Riksarkivet.  Han har en gedigen kunskap om vad som döljer sig i våra arkiv runt om i landet.  13 november är det Arkivens dag, så vad passar då bättre än att dyka ner i ett arkiv?

     De

    Riksarkivets Digitala forskarsal - hur söker man och vad kan man hitta? - Hos Riksarkivet kan du gratis hitta mycket information om dina förfäder. I denna föreläsning kommer Leif visa hur du använder den Digitala Forskarsalen och vilken information som finns där.

     

    Tid: Lördag kl 15.00

    Maria Bouroncle, Författare

    Maria är efter en lång karriär med internationellt biståndsarbete i bland annat Helsingfors, Köpenhamn och Washington DC sedan ett drygt år tillbaka i sin hemstad Göteborg som författare på heltid. 
     

    Vad hände barnamörderskans man? - Berättelsen om barnamörderskan Ingeborg Andersson och vad som hände den där kalla påskdagen 1929, var länge en väl förborgad hemlighet i Maria Bouroncles familj som Maria fick reda på av en slump.

     

    Maria började leta i arkiven och efter flera år av släktforskning beslöt hon sig för att skriva en bok om sin mormors syster Ingeborg, som dränkt sina tre små barn i en kopparkittel i köket. Boken har fått mycket uppmärksamhet och vi fick höra den spännande berättelsen om Ingeborg på FFT Live i fjol. Men vad hände med Artur, barnens far? Nu kommer den fristående uppföljaren som utspelas under andra världskriget, femton år efter morden på Tor, Efraim och Lucia. 

     

    Tid: Lördag kl 16.15

    Michael Häggmark, Släktforskare

    Michael Häggmark är en passionerad föreningsmänniska med hjärta för historia och släktforskning. Han är bl.a. ordförande i Brunflo Hembygdsförening, Skankeföreningen Sverige och Jämtlands Lokalhistoriker och Släktforskare. Den sistnämnda föreningen står som arrangör av Släktforskardagarna i Östersund 2023. 

     

    Tillsammans med Heléne von Wachenfeldt gav Michael 2020 ut boken ”Stugun och dess äldsta kyrkor före våren 1786”, där redovisades även DNA-forskningsläget för Stugusläkten. Nu håller de på att färdigställa en bok om DNA-projekt för släkter i Jämtland och Härjedalen. Allt överskott för båda böckerna kommer oavkortat att stödja DNA-projekten i Jämtland/ Härjedalen.

     

    Jämtländska medeltida powerkvinnor - Hur skrivs historia? Vilka händelser är viktiga och vilka kommer till tals? Kvinnohistoria har på senare tid vuxit och engagerar allt fler.

    I många fall är historieböckerna fyllda av män och mäns bravader och gärningar. Det kan vi göra något åt genom att lyfta framstående kvinnors gärningar ur historiens dunkel. För att ge framtida historieskrivning en skjuts och för att ge inspiration så vill Michael lyfta fram några medeltida Jämtländska powerkvinnor för att visa vilka möjligheter som kvinnor hade på den tiden att göra historiska avtryck.

     

    Tid: Lördag kl 13.45

    Niklas Hertzman, ArkivDigital

    Niklas har släktforskat i över 30 år och jobbat med digitalisering av historiskt material i snart 20 år. Han är fortfarande nyfiken på nya handlingar och nya sätt att öka tillgängligheten för alla som är intresserade. Att förmedla kunskap både när det gäller den vanliga släktforskningen och DNA-släktforskning är något Niklas brinner för.

    Fördjupning i kyrkböckerna -  De allra flesta som släktforskar vet att grunden för att bygga släktträdet är kyrkböckerna. Ganska snabbt förstår man vad en födelse-, vigsel- eller dödbok är. Husförhörslängd och församlingsbok är också något man använder.
     

    Men det finns många andra typer av handlingar i kyrkarkiven. Dessa kan, om man är nyfiken, ge spännande uppslag och ny kunskap om våra förfäder. Niklas kommer i föredraget att ge dig en fördjupad kunskap i kyrkoarkivens handlingar och visa exempel på hur man använder dessa på bästa sätt.

     

    Tid: Söndag kl 10.00

    Per Filipsson & Hjalmar Granberg, Trackuback

    Ulf Berggren, Släktforskare

    Ulf Berggren är professionell släktforskare och journalist med lång erfarenhet av smedsforskning. Ulf var i mitten av 1990-talet en av dem som tog initiativ till att bilda Föreningen för Smedsläktsforskning och smeddatabasen, och han har varit redaktör för Svenska smedsläkter och flera andra publikationer i föreningens regi. Han har även skrivit boken Smedforska. 

     

    Smedforskning - I denna föreläsning berättar Ulf  om de olika källor man har nytta av
    vid smedforskning och  ger exempel på vad man kan hitta i dessa om smedernas liv och arbete.

     

    Tid: Söndag kl  12.45

    Spår: DNA-släktforskning  

    Möt Våra föreläsare

    Anders Hjalmarson, Genealogik

    Anders har sina rötter djupt i den östgötska slättjorden. Som åttonde generationen på släktgården var också släktlinjer tillbaka till det tidiga 1700-talet något som kom med modersmjölken. Släktforskningsintresset var därför nästan medfött även om han började aktivt först i 30-årsåldern.

     

    Anders brinner speciellt för att knäcka det som till synes är omöjligt och de flesta inte ens ger sig på. Efter att han med hjälp av DNA hittade sin morfars tidigare okända  far så är DNA en central del av hans verktygslåda. Till vardags jobbar Anders med Geografisk IT inom kollektivtrafiken. Släktforskning och DNA tar dock den största delen av hans fritid och Genealogik är det namn han satt på verksamheten när han hjälper andra.

     

    Kromosomläsarens hemligheter - Lär dig förstå kromosomläsaren. Under föreläsningen tittar vi både på det man direkt kan se hos en enskild matchning och sådant man kan hitta när man tittar på flera matchningar samtidigt. Fokus kommer ligga på vad man kan dra för slutsatser om de inblandades släktrelationer.

     

    Tid: Lördag kl 13.45

    Cecilia Sandbring, Släktforskare

    Cecilia arbetar som frilansande skribent och redaktör – bland annat för tidningen Släkthistoria. Hon är bra på att förklara krångliga saker på ett mer lättbegripligt sätt, och har skrivit många steg-för-steg-artiklar om hur man släktforskar. Cecilia har själv släktforskat i tio år och dna-testade sig 2014. Hon är aktiv i Skånes Släktforskarförbund och bor i den historiskt intressanta hansastaden Kalmar.
     

    DNA för nybörjaren - En föreläsning för dig som funderar på att DNA-testa dig, eller nyss tagit ett DNA-test och vill förstå resultatet. Vi tar det från början och reder ut vad dna-tester är för något, hur de fungerar och vilken nytta du kan ha av dem. Du får också reda på hur man tolkar resultatet, hur man får fler träffar och hur man kan knyta ihop släktbanden med sina DNA-träffar.

     

    Tid: Lördag kl 11.00

    Christina Sagersten, Finding Family

    Christina är DNA-släktforskaren som brinner för att hjälpa människor att hitta sina biologiska rötter. Hon tog sitt första DNA-test 2012 och har sedan 2015 arbetat professionellt med att hjälpa människor hitta släktingar och förstå sina DNA-resultat. Christina är grundaren av Finding Family Together - gemenskapen för DNA-släktforskare och av konferensen FFT Live.

     

    DNApainter.com - DNA-släktforskarens bästa vän! - på hemsidan www.dnapainter.com finns många användbara, och snudd på obligatoriska, verktyg för en DNA-släktforskare. I denna föreläsning går Christina igenom vilka verktyg som finns på sidan, när du kan använda dem och vad de har för begränsningar.

     

    Tid: Lördag kl 15.00

    Dan Gustafsson, Adopterad

    Dan är VD och grundare av Fire & safety Sweden AB. Han är även brandman på Ängelholms Räddningstjänst, numera RSNV. Han adopterades från Colombia till Sverige. 

     

    You got a close match -  Den 22 oktober 2019 satt Dan på station Ängelholm och gjorde ett dagpass när det plingade till i mobilen. Det var ett mail från Family Tree DNA, nyfiken som han var kollade han genast. "Dra mej baklänges - you got a close match, stod det!" Han funderade vem det var som dykt upp. Det visade sig vara en bror! Dan sökte  på namnet på Facebook och hittade en kopia av sig själv. Båda är adopterade från Colombia, Dan kom till Sverige och brodern till USA.

     

    Tid: Söndag kl 14.00

    Eva von Brömsen & Maria Brolin, Släktforskare

    Eva är en teknikintresserad släktforskare från Landvetter med ett specialintresse för Landvetter och Alingsås. Eva är en av grundarna av Svenska Sällskapet för Genetisk Genealogi (SSGG) och har arbetat för att fler av släktforskarna skall upptäcka kraften och tjusningen med DNA-släktforskning.  

    Maria Brolin är född och uppvuxen i Trollhättan men bor sedan många år i Göteborg. Intresset för släktforskning väcktes första gången i tonåren men det var inte förrän på 2000-talet som hon tog upp intresset på allvar. 2014 läste hon om att man kunde ta ett DNA-test i släktforskningssyfte och sedan dess  är hon fast i kromosomernas underbara värld.

     

    DNA och Mascoll – ny teknik och gammal släkt -  Maria stötte på efternamnet Mascoll som en av sina anor redan på 1980-talet. Efter att ha tagit ett DNA-test 2014 dök namnet Mascoll upp igen. Eva och Maria träffade varandra och fascinerades båda av släktnamnet. De fick kontakt med Christina Högmark Bergman som länge forskat på släkten och skrivit böcker om den, och som undrat över dess ursprung. Skulle DNA kunna ge svar på den frågan? Efternamnsprojektet Mascoll startades hos FamilyTreeDNA och arbetet började organiseras. Skulle man lyckas lösa Mascolls ursprung?

     

    Tid: Söndag kl 10.00

    Felicia Gustafsson, Donatorbarn

    Felicia är 28 år, bor med fästman och ettårig dotter i Lund där hon också jobbar som biomedicinsk analytiker. Hon är uppväxt i en Halländsk by som enda barnet till sina föräldrar. Förutom släktforskning så tycker Felicia om att dela naturupplevelser med vänner och har varit friluftsfrämjare sedan innan hon kunde gå.

     

    Mitt DNA-test avslöjade ofrivillig spermadonation - I februari 2020 insåg Felicia att hennes pappa inte var hennes biologiska far. Tillsammans med sin farbror hade hon gjort ett DNA-test i släktforskningssyfte och de visade sig helt sakna släktskap med varandra. 

    Där började en helt osannolik historia nystas upp, som tog sin början när Felicias föräldrar beslutade sig för att använda en spermadonator för att få barn. På grund av förvirringen som orsakats av deras fertilitetsläkare trodde de ändå att det var Felicias pappa som lyckats göra hennes mamma gravid. Det visade sig var fel. Det visade sig även vara fel spermadonator antecknad i journalen...

     

    Tid: Söndag kl 15.15

    Linda Kvist, Dnacoachen

    Maria Brolin, Gener & Anor

    Maria Brolin är född och uppvuxen i Trollhättan men bor sedan många år i Göteborg. Intresset för släktforskning väcktes första gången i tonåren då hon hittade en släktutredning om sin morfars släkt, men det var inte förrän på 2000-talet som hon tog upp intresset på allvar. 2014 läste hon om att man kunde ta ett DNA-test i släktforskningssyfte och sedan dess har hon tagit flera DNA-test och testat andra och är fast i kromosomernas underbara värld. Maria föreläser sedan fem år tillbaka om DNA-släktforskning och håller workshops i ämnet för släktforskarföreningar och studieförbund. Sedan fyra år tillbaka driver hon företaget Gener & Anor med fokus på utbildningar och uppdragsforskning i ämnet.

     

    Mysteriet med den svenske postiljonen i Alaska - DNA-testet som Marias pappa tog gav träff på en man i USA. Han har en enda släktlinje som går tillbaka till Sverige, hans morfars far Charles Ernest kom enligt uppgift härifrån. I början av 1900-talet flyttade Charles Ernest från Kalifornien till Alaska och bosatte sig där och bildade familj med en kvinna av eskimåfolk. Lyssna på en spännande historia om en emigrant som tog sig hela vägen till Alaska och om hans liv där. Hade det inte varit för DNA-testet som togs så hade den här historien aldrig nått dagens ljus.

     

    Tid: Lördag kl 16.15

    Maria Lembring, Uppsala Universitet

    Maria har en medicine doktorsexamen från Uppsala universitet. Hennes specialisering är gammalt DNA och rättsgenetik. I Nederländerna och Brasilien fördjupade hon sig i den rättsgenetiska delen och i Kanada gjorde hon en djupdykning i analyser av gammalt DNA. I många år utförde Maria också mitokondrie-DNA-analyser åt polisen på Uppsala universitet och undervisade i rättsgenetik, både i Uppsala och i Kanada.

    Forskningsprojekten hon har deltagit i och deltar i grundar sig ofta på genetiskt material från äldre arkeologiska samlingar. De metoder som används för att ta fram olika sorters DNA-profiler kan senare eventuellt också tillämpas på DNA-analyser i polisutredningar. Maria har särskilt intresserat sig för svåranalyserade prover, där mängden DNA är mycket begränsad. 

     

    En ovanlig massgrav från vikingatiden – med möjliga släktband?​I den här föreläsningen kommer Maria främst att tala om en massgrav från vikingatiden som hittats i Sigtuna, men också belysa de utmaningar som ofta kommer upp när man arbetar med gammalt DNA och hur mitokondrie-DNA användes för att analysera skelettdelar i graven. 

     

    Tid: Söndag kl 11.15

    Mila Javander Asplund, Släktingar.se

    Mila Javander Asplund är 40 år gammal och uppvuxen i Tungelsta, Stockholm.

    Hon är civilingenjören som i hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med ledarskap i gränslandet mellan teknik och människa. Som andra generationens invandrare så har Mila naturligt burit med sig ett stort intresse för andra kulturer och efter många år som engagerad och passionerad hobby-släktforskare så driver hon numera startupen Släktingar.se. 

     

    Vad är ett liv? Varför släktforskning och familjehistoria kan hjälpa dig att förstå dig själv bättre. - Mila själv föddes i Stockholm, men hennes föräldrar kom till Sverige från Paraguay och Ryssland i slutet av 60-talet. Mila redogör för hur hon angripit och navigerat i det globala släktforskningslandskapet, med och utan DNA, samt hur hon fått insikter om sina anors levnadsöden i länder som Paraguay (med guarani-indianer), Argentina, Frankrike, Spanien, Italien och Ryssland. Föreläsningen är en inspirerande och livsbejakande berättelse om identitet, om samhällsförändring liksom en berättelse om varför backspegeln är så viktig för att förstå sig själv, sin samtid samt att kunna fatta bra beslut inför framtiden.

     

    Tid: Söndag kl 12.45

    Spår: Workshop 

    Möt Våra workshopledare

    Anders Hjalmarson, Genealogik

    Anders har sina rötter djupt i den östgötska slättjorden. Som åttonde generationen på släktgården var också släktlinjer tillbaka till det tidiga 1700-talet något som kom med modersmjölken. Släktforskningsintresset var därför nästan medfött även om han började aktivt först i 30-årsåldern.

     

    Anders brinner speciellt för att knäcka det som till synes är omöjligt och de flesta inte ens ger sig på. Efter att han med hjälp av DNA hittade sin morfars tidigare okända far så är DNA en central del av hans verktygslåda. Till vardags jobbar Anders med Geografisk IT inom kollektivtrafiken. Släktforskning och DNA tar dock den största delen av hans fritid och Genealogik är det namn han satt på verksamheten när han hjälper andra.

     

    Släktskapsord och släktavstånd - En viktig förutsättning när man diskuterar och funderar kring DNA-matchningar är att man exakt kan förstå och beskriva olika släktskap och hur stort avstånd de finns på. I denna workshop jobbar vi med det i olika övningar och förhoppningsvis har du både ett rikare och mer precist ordförråd samt en bättre förståelse för släktavstånd efteråt. Förkortningar som t ex 2C1R kommer bli begripliga för dig.

     

    Tid: Lördag kl 16.15

    Cecilia Löfgren, ArkivDigital

    Cici jobbar på ArkivDigitals kundtjänst och deltar även som föreläsare på olika släktforskararrangemang. Hon har genom sitt jobb på kundtjänst lärt sig mycket vad det är kunderna behöver lära sig för att komma i gång med ArkivDigital. 

    Ingens historia är för liten eller ointressant för att utforskas och alla har fascinerande öden som bara väntar på att bli funna. Att hjälpa andra att hitta vägen till sina rötter betyder mycket och att få vara med och lära andra, det är en av drivkrafterna för henne.

     

    Använd ArkivDigital på bästa sätt - Söktips om de olika slags material som finns tillgängligt hos ArkivDigital.

     

    Tid: Söndag kl 12.45

    Christina Sagersten, Finding Family

    Christina är DNA-släktforskaren som brinner för att hjälpa människor att hitta sina biologiska rötter. Hon tog sitt första DNA-test 2012 och har sedan 2015 arbetat professionellt med att hjälpa människor hitta släktingar och förstå sina DNA-resultat. Christina är grundaren av Finding Family Together - gemenskapen för DNA-släktforskare och driver nystartade Släktforskarpodden.

     

    Kromosommålning - I den här workshopen jobbar vi med att träna på tänket bakom kromosommålning, så att du sedan kan använda Chromosome Mapping verktyget hos dnapainter.com

     

    Tid: Lördag kl 11.00

    Linda Kvist, Dnacoachen

    2013 tog Linda ett dna-test och upptäckte att hennes biologiska farfar inte var mannen

    farmor var gift med. Det fanns ingen kvar i livet att fråga utan hon fick förlita sig

    på att dna kunde hjälpa henne att lösa gåtan. Under tiden hon letade efter sin farfar

    och försökte lära sig allt om hur dna fungerar och vilka verktyg man kan använda kom 

    hon till insikt om att jobba med dna och släktforskning är blad det roligaste man kan 

    göra. Idag vet hon vem hennes biologiska farfar var - tack vare dna - och jobbar med 

    dna och släktforskning på heltid.

     

    Hur är ni släkt - jobba med dina delade matcher - Ibland kör vi fast i vår dna-släktforskning. Vi har matcher som vi inte vet hur vi är släkt med. En av Lindas strategier när hon inte hittar hur hon är släkt med en match är att försöka komma på hur matcherna är släkt inbördes. För att reda ut det finns det flera verktyg Linda gillar att använda. Några finns med bland verktygen hos testbolagen men det finns också andra externa verktyg som kan vara till stor hjälp. I den här workshopen går Linda igenom steg för steg hur hon brukar jobba.

     

    Tid: Lördag kl 15.00

    Maria Bouroncle, Författare

    Maria är efter en lång karriär med internationellt biståndsarbete i bland annat Helsingfors, Köpenhamn och Washington DC sedan ett drygt år tillbaka i sin hemstad Göteborg som författare på heltid. 

    Att skriva biografiskt - Har du funderat på att skriva en släktbok?  Det finns mycket att tänka på och många spännande aspekter. Det diskuterar vi i denna workshop. Ta chansen att ställa dina frågor och kom igång med ditt bokprojekt. 

     

    Tid: Söndag kl 15.15

    Mia Skott, Historiker

    Mia Skott är historiker, författare och föreläsare. I våras kom boken Arkivism: En handbok i vilken Mia författat kapitlet  ”Hitta kvinnorna” (Stockholms kvinnohistoriska och Volante) och i mars ges hennes bok Tapetmakerskor – självständiga yrkeskvinnor i 1700-talets Stockholm ut (Stockholmia – forskning och förlag).

    Pussla ihop en 1700-talskvinnas liv - Med exempel från sin egen forskning erbjuder Mia konkreta tips för hur du kan hitta och tolka olika sorters källor som tillsammans kan ge dig en djupare förståelse för en 1700-tals kvinnas liv. Fokus ligger på digitaliserade arkiv, men förslag ges även på källor som studeras på plats i arkiv, museer och bibliotek, liksom spår du kan finna i miljöer, byggnader och ting. Bara titta och lyssna, eller ställ en fråga om du vill, i synnerhet om du har stött på en knivig detektivhistorisk utmaning, för sådana gillar Mia att försöka knäcka.

     

    Tid: Söndag kl 11.15

    Per Filipsson & Hjalmar Granberg​, Trackuback

    Per Filipsson är en av grundarna till Trackuback. Trackuback är en plattform för släktforskning och historia. Här kombineras olika källor tillsammans med ditt eget innehåll, såsom släktforskning eller lokalhistoria. Många källor kan visualiseras tillsammans och skapar sammanhang. Nya insikter och en djupare förståelse för historiska skeenden kan bli resultatet. .

     

    Workshop med Trackuback. - Ta chansen att ställa dina frågor om hur du kan jobba med Trackuback utifrån dina behov och förutsättningar. 

     

    Tid: Söndag kl 10.00

    Ulrika Nordenstam, Innovatör

    © Copyrights 2021 by Finding Family Together - Christina Sagersten MODi AB . All Rights Reseved.