Program för Finding Family Together LIVE 2021

Släktforskarkonferens online 20 mars 

En hel dag full av inspiration.

Inspiration och gemenskap är våra ledord för FFT Live! Vi är övertygade om att ni kommer bli inspirerade! 

Lördagen 20 mars går vårupplagan av FFT Live av stapeln. Vi har delat in programmet i två spår med 5 föreläsningar i vardera. 

Passen går parallellt i respektive spår, så vi är medvetna om att det kan vara svårt att välja! Alla pass under lördag och söndag spelas in, så du kan välja att se det du inte hinner med i efterhand. Du har tillgång till inspelningarna under ett år. 

    Spår Ett  

    Möt Våra föreläsare

    Eva Dahlberg, Släktforskare

    Eva har släktforskat i över 40 år och älskar släktforskning och de metoder och verktyg som finns.  Hon har hållit föredrag och skrivit kortare och längre artiklar i föreningsvärlden sedan 2002. 

    Vems barn är vems?  Det fanns två Johan och Margareta i en by i Överkalix på 1700-talet. Vilka källor kan man använda för att koppla rätt barn till rätt föräldrar? 

    Tid: 14.15-15.15

     

    Foto: Per Jonsson, Pellewood AB

    Mia Skott, Historiker

    Som historiker fångar Mia kvinnors liv utifrån deras eget perspektiv. Fokus är främst på självständigt yrkesverksamma tapetmakerskor och konstnärinnor under 1700-talet, men hon har ofta lockats att utforska även andra tiders kvinnor. Mia har förmedlat sina många upptäckter och händelserika äventyr i arkiven med entusiasm och kunnighet i över tio år, bland annat genom föredrag, artiklar, Instagram, arkivevenemang och snart också som författare.

    På jakt efter historiska kvinnor i digitala arkiv.  Kvinnohistorikern Mia Skott erbjuder tips, råd och förhoppningsvis en stor portion inspiration från sina många tidsresor. Ni får höra om hur hon tack vare den myriad av digitala sökvägar som finns idag fann okända spår och bilder av sin farmors mamma i Uddevalla kring sekelskiftet 1900. Och hur hon hemma från soffan hittade viktiga pusselbitar till yrkeskvinnors liv i 1700-talets Stockholm. Mia erbjuder också en liten förhandsvisning av en kommande arkivhandbok hon bidragit till.

    Tid: 10.15-11.15

    Lena Ringbrant Ekelund, Släktforskare

    Lena har släktforskat i över 25 år. Hon är en pensionerad f.d. mellanstadielärare som  älskar kartor och att leta släkt i USA

    Kartor i släktforskningen. Vilka kartor använder jag? Var hittar jag dem? Hur använder jag dem? 

    Tid:  15.30-16.30

    Niklas Hertzman, ArkivDigital

    Niklas har släktforskat i över 30 år och jobbat med digitalisering av historiskt material i snart 20 år. Han är fortfarande nyfiken på nya handlingar och nya sätt att öka tillgängligheten för alla som är intresserade. Att förmedla kunskap både när det gäller den vanliga släktforskningen och DNA-släktforskning är något Niklas brinner för.

    ArkivDigital -  Nyheter och hur du kan få hjälp av de olika registerna för att snabbt hitta dina släktingars träd. En föreläsning med senaste nytt från ArkivDigital. Dessutom kommer Niklas gå igenom registersökning och hur du bygger släktträd och den hjälpen man kan få där för att hitta t.ex. DNA-träffar och deras släktträd.

    Tid:  11.30-12.30

    Torgny Larsson, Släktforskare

    Torgny är född och uppvuxen på en gård i nordvästra Blekinge där alla anor han hittat var bönder som verkade ta sitt ansvar i socken. Dock var det många släktingar som emigrerade och han har besökt flera släktingar i USA och även haft amerikabesök. Torgny håller kurser på Malmö Släktforskarförening sedan 15 år och är även aktiv i föreningen DIS som fadder.

    Vart tog hen vägen? Om att följa personer i kyrkböcker, databaser och register.

    Tid: 13.00-14.00

    Spår Två

    Möt Våra föreläsare

    Anders Hjalmarson, Genealogik

    Anders har sina rötter djupt i den Östgötska slättjorden. Som åttonde generationen på släktgården var också släktlinjer tillbaka till det tidiga 1700-talet något som kom med modersmjölken. Släktforskningsintresset var därför nästan medfött även om han började aktivt först i 30-årsåldern. Anders brinner speciellt för att knäcka det som till synes är omöjligt och de flesta inte ens ger sig på. Efter att han med hjälp av DNA hittade sin morfars tidigare okända morfars far så är DNA en central del av hans verktygslåda. Till vardags jobbar Anders med Geografisk IT inom kollektivtrafiken. Släktforskning och DNA tar dock den största delen av hans fritid och Genealogik är det namn han satt på verksamheten när han hjälper andra.

     

    Vad gör du när matchen saknar släktträd?
    Många suckar över att matchen saknar släktträd. Det är så vanligt att det till och med förbjudits att klaga över detta i vissa forum. I denna föreläsning visar Anders på några metoder för hur du tar dig runt detta hinder. 

     

    Tid:  kl. 14.15-15.15

    Cecilia Sandbring, Släktforskare

    Cecilia arbetar som frilansande skribent och redaktör – bland annat för tidningen Släkthistoria. Hon är aktiv i Skånes släktforskarförbund, har släktforskat i åtta år och dna-testade sig 2014.

     

    Att arbeta med sin DNA-träfflista

    Cecilia visar hur hon tagit sig an de olika träfflistorna för att knyta dem till sin släktforskning. Ni får också se några lyckade exempel på hur man kan få kontakt med nya släktingar. Föredraget blir en introduktion för nybörjare med tips på hur man kommer igång och exempel på verktyg som finns.

    Tid: kl. 13.00-14.00

    Christina Sagersten, Finding Family

    Christina är DNA-släktforskaren som brinner för att hjälpa människor att hitta sina biologiska rötter. Hon tog sitt första DNA-test 2012 och har sedan 2015 arbetat professionellt med att hjälpa människor hitta släktingar och förstå sina DNA-resultat. Christina är grundaren av Finding Family Together - gemenskapen för DNA-släktforskare och driver nystartade Släktforskarpodden.

     

    När ditt DNA-test förvandlas till Pandoras ask är en föreläsning om när ett DNA-test avslöjar hemligheter som skakar om livet i grunden. Många tar ett DNA-test av ren nyfikenhet, men vad händer när man inser att pappa inte är pappa? Eller att det finns nära okända släktingar man tidigare inte visste fanns? Med ens blir det mycket mer att hantera än att bara förstå hur man hittar kopplingar i träfflistan och vad centiMorgan egentligen betyder. 

    Tid: kl. 15.30-16.30

    Hjalmar Granberg & Per Filipsson, Trackuback

    Trackuback är en ny plattform för visualisering av släktforskning och historia, där du kan uppleva din bakgrund på nya sätt. Din egen släktforskning kopplas till historiska kartor, arkeologi, sägner, demografi, till de stora historiska händelserna och tillbaka till lokalhistorien. Utforska sammanhangen dina förfäder levde i, och platserna de bodde på. Kort sagt: Sätt dig i historiens flöde.

    Vi öppnade officiellt i november och är mitt uppe i ett stort utvecklingsprojekt, med finansiering från Vinnovas Innovativa startups. Vi tre som startade den, Hjalmar, Mårten och Pelle, drivs av drömmen att bygga det verktyg för vårt släktforskningsintresse som vi själva har saknat. Vi hoppas att många över hela världen ska gilla det vi utvecklar.

    Läs mer på 
    www.trackuback.com


    Tid: kl. 10.15-11.15

    Linda Kvist, Dnacoachen

    Linda är en teknikintresserad, envis egenföretagare med passion för dna och släktforskning. Hon har varit aktiv inom karate, med både EM och SM medaljer i bagaget, därtill ett genomfört maraton i New York. Och definitivt hundmänniska.

     

    Gedmatch - en välfylld verktygslåda.När jag fick mitt dna-resultat 2013 fanns det långt ifrån alla de verktyg vi kan ta hjälp av idag. Gedmatch var det jag använde mig av allra mest. Gedmatch tillhandahåller inga dna-test utan det är en databas dit man kan ladda upp sitt rådata från till exempel Ancestry eller FamilyTreeDNA. Flera av verktygen är gratis och några får man betala för om man vill använda dem. Jag kommer att visa några av de verktyg jag använder mig allra mest av.

    Tid: 11.30-12.30

    © Copyrights 2021 by Finding Family Together - Christina Sagersten MODi AB . All Rights Reseved.