ISTORIC

Societatea Agroland Business System S.A. s-a înfiinţat în anul 2009, ca o societate cu răspundere limitată, având ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul în magazine specializate cu produse pentru grădină, fermă şi animale de companie.

 

Societatea şi-a început activitatea prin vânzarea de păsări şi furaje pentru păsări, ajungand să fie astăzi cel mai mare furnizor din domeniul puilor de o zi: de găină, de curcă, de bibilică, de fazan, precum şi de boboci de raţă şi de gâscă.

Inovatie in AGRICULTURA la AGROLAND

Extinderea ariilor de activitate AGROLAND

Plecând de la inconvenientul reprezentat de sezonalitatea activităţii de comercializare de păsări/furaje, Agroland şi-a extins aria de activitate, comercializând şi alte specii de animale de fermă, aceasta determinând creşterea cifrei de afaceri şi o vizibilitate mai ridicată a companiei în rândul fermierilor.


  • AGROLAND - FURAJE

    NUTRIŢIE ANIMALE

    Odată cu trecerea timpului, în ceea ce priveşte categoria de “Furaje“, societatea s-a orientat pe comercializarea de produse de calitate superioară destinate pentru gospodărie şi, într-o mai mică măsura, fermelor industriale. Ca urmare a folosirii unor reţete performante de fabricaţie şi a calităţii înalte a materiilor prime, furajele comercializate în magazinele Agroland au un randament în producţie ridicat, iar rezultatele sunt observate cu uşurinţă în creşterea şi exploatarea păsărilor, porcilor, bovinelor, ovinelor sau a iepurilor. În acest sens, se poate constata o diferenţă semnificativă de calitate între carnea, ouăle sau laptele rezultate din exploatarea animalelor care folosesc furajele Agroland şi cea rezultată în marile ferme industriale.

  • AGROLAND - GARDENING

    GRADINA

    Mixul reprezentat de gama extinsă de produse şi politica de preţuri reduse faţă de competitori reprezintă pentru Agroland un diferenţiator important faţă de aceştia, care a adus, alături de poziţia de lider pe nişa de păsări şi furaje pentru păsări, un avantaj competitiv foarte important pentru companie, ce a condus şi la creşterea semnificativă a notorietăţii acesteia. 

    Odată cu creșterea notorietății și anvergurii companiei, dar si cu extinderea retelei de magazine de desfacere, Agroland a inclus o nouă gama de produse, repectiv cele din categoria “Grădină”. În această categorie au fost incluse o serie de produse de interes general, tip butaşi de trandafiri, arbuşti şi pomi fructiferi, seminţe de legume şi bulbi de flori.

    În acest fel, compania a reuşit o extindere logică către produse, având o parte din publicul ţintă similar celui pentru produsele anterior comercializate dar, în acelaşi timp, vizând şi noi categorii de clienţi. Rezultatul a fost pe de o parte extinderea gamei de produse din magazine, cât şi extinderea clientelei.

  • SENIOR BUYER - AGROLAND

    PROFESSIONAL FARM

    Agroland Professional Farm, in cadrul căreia Agroland Business System S.A. deţine 80%, restul de 20% fiind deţinut de managerul diviziei, oferă soluţii de nutriţie pentru fermele zootehnice.

     

  • AGROLAND PET-CARE

    PET CARE

    Luând în considerare publicul ţintă pentru produsele de tip “Fermă”, dar vizând şi extinderea acestuia la noi categorii de clienţi, Agroland a intrat si pe nişa de produse din categoria “Pet Care”. La început, produsele din această nouă categorie „Pet Care” au fost din gama economic, însă treptat în magazinele companiei au fost listate, în funcţie de locaţie, şi produse din gamele premium şi superpremium. În acest fel, în magazinele sale, AGROLAND a reuşit să comercializeze o gamă foarte variată de sortimente de hrană pentru câini şi pisici, vizând atât categoria de produse de elită, cât şi pe cea standard. Comercializarea sortimentelor de hrană se face atât prin mărci proprii, cât şi prin mărci pentru care compania deţine exclusivitate pe teritoriul României.

  • AGROLAND - FITOGARMACII

    FITOFARMACII

    O altă linie de business dezvoltată de companie este aceea de fitofarmacii. Astfel, în anul 2018, pornind de la un sondaj realizat la nivelul clienţilor existenţi, în urma căruia între 25% şi 40% dintre aceştia erau interesaţi ferm de produse de fitofarmacie, Societatea a decis dezvoltarea segmentului de fitofarmacii. În prezent, Agroland a ajuns la un număr de 10 fitofarmacii în zona Olteniei, o altă unitate fiind în curs de acreditare, alte 6 fitofarmacii situându-se în restul zonelor.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  • AGROLAND - AGRIBUSINESS

    AGRIBUSINESS

    Din anul 2016 până în anul 2019, în cadrul ABS a funcţionat divizia Agribusiness. Această divizie se ocupă cu comerţul de inputuri pentru agricultură (seminţe, fertilizanţi, motorină, pesticide, etc) în judeţele din sud-vestul României.

     

    La sfârşitul anului 2018 s-a înfiinţat compania Agroland Agribusiness, în cadrul căreia ABS deține 80%, restul de 20% fiind deţinut de managerul diviziei.

Reţea magazine AGROLAND

Iniţial compania a mers pe strategia de a deschide magazine proprii însă, profitând de notorietatea câştigată, a luat decizia dezvoltării de noi magazine în sistem de franciză. În urma acestei decizii strategice, numărul magazinelor deţinute de companie a crescut într-un ritm accelerat.


Reteaua de magazine AGROLAND

Astfel, în anul 2011, Agroland  deţinea deja 100 de magazine, ajungând ca în 2014 să fie inaugurat magazinul cu numărul 200. Din acel moment, compania şi-a concentrat resursele pe îmbunătăţirea calităţii partenerilor francizaţi şi pe creşterea vânzărilor din fiecare magazin existent.

 

Numărul total de magazine Agroland a evoluat constant în timp, ajungând la 248, la finalul lunii octombrie 2020. Astfel:

  • 37 dintre acestea sunt operate de către Agroland Business System S.A.,
  • 22 de către subsidiara S.C. Magazinul Micului Fermier S.R.L. (achiziţionată în 2019 în proporţie de 100%),
  • iar restul de 189 de către 55 de parteneri în Franciză.

Din punct de vedere al suprafeţei magazinelor, Compania şi-a început activitatea cu magazine având suprafeţe reduse, în acord cu cerinţele clienţilor de la acel moment. Acest fapt a determinat ca majoritatea magazinelor să aibă şi în prezent suprafeţe de până la 100 m2.

În timp însă, preferinţele consumatorilor s-au schimbat, aceştia preferând magazinele cu spaţii generoase şi cu dotări moderne. Aceasta situaţie se poate constata şi în Europa de Vest, suprafeţele magazinelor din aceea zona geografică fiind de peste 500m2.

 

Plecând de la aceste elemente în dinamica aşteptărilor consumatorilor, Agroland a schimbat din mers modelul de business, optând pentru mărirea suprafeţelor magazinelor operate de companie, această direcţie fiind susţinută şi de extinderea gamei de produse comercializate.  În acest context vizibilitatea şi atractivitatea magazinelor Agroland a crescut constant.

 

Din punct de vedere al managementului reţelei de magazine, compania păstrează o evidenţă strictă a profitabilităţii fiecăruia dintre acestea, având în mod corespunzător şi o politică flexibilă pentru fiecare magazin în parte. În acest sens, în ultimii ani, pe lângă strategia de extindere a suprafeţei magazinelor şi de îmbunătăţire a dotărilor acestora. Compania a avut în vedere o strategie de eficientizare, care a determinat închiderea unora dintre magazinele mici şi neprofitabile. Aceasta strategie s-a dovedit a fi foarte eficientă, deoarece a condus pe de o parte la creşterea veniturilor companiei iar pe de altă parte la creşterea profitului absolut, dar şi a marjelor.

Societatea estimează că, în cadrul pieţei actuale din România, un format de magazine de aproximativ 400 m2 poate asigura atât o creştere a vânzărilor, cât şi a marjelor.

  • in 2011 Agroland avea deja 100 de magazine

    100 de magazine AGROLAND

    2011

  • 2014

    in 2014 AGROLAND a inaugurat deja al 200-lea magazin

    Inaugurarea magazinului cu numarul 200

  • In octombrie 2020 Agroland avea 249 de magazine

    249 de magazine AGROLAND

    2020

  • 2021

    Reteaua de magazine AGROLAND MEGA a ajuns la 8 in februarie 2021

    8 magazine AGROLAND MEGA

AGROLAND MEGA

După ce, în anul 2019, societatea s-a concentrat pe creşterea marjei şi implementarea unui plan intens de investiţii în noi magazine, cu suprafeţe mai generoase şi o gamă de produse mai diversă, din 2020 au început deja să se cunoască roadele acestor eforturi. Expansiunea companiei Agroland, care deţine cea mai mare reţea de magazine agricole din România, a vizat şi extinderea suprafeţei, extinderii unităţilor comerciale. În noile magazine Agroland, suprafeţele de desfacere au crescut deja sau se vor extinde de până la 5 ori, iar gama de produse se triplează.


Deschiderea noilor magazine Agroland MEGA a avut ca scop şi accesarea unei noi categorii de clienţi – din mediul urban sau din proximitatea marilor aglomerări urbane – ceea ce a crescut semnificativ publicul ţintă şi a schimbat într-o bună măsură structura de produse comercializate. Astfel, noului public ţintă vizat i se oferă o gamă largă de produse din sfera gardening, pet care şi hobby farming, astfel încăt să-i fie satisfăcute necesităţile legate de grădinărit, creşterea unor animale de casă sau agricultură de tip hobby.  Prin comparaţie cu magazinele de bricolaj clasice gen Dedeman/Hornbach sau cu specializare de pet care – Animax/Zoocenter, Agroland are un avantaj major prin specializarea extinsă pe care o are (agricultura, zootehnie, gardening), prin renumele construit în timp şi prin mixul de produse oferite la un loc necesare unei gospodării. Este practic, o nouă nişă identificată de companie, cu un potenţial de creştere masivă în următorii ani, avându-se în vedere toate centrele urbane mari: Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj, Constanţa, Braşov, etc.

AGROLAND MEGA Timisoara-Mosnita
AGROLAND MEGA - Bucuresti-Fundeni
AGROLAND MEGA Bucuresti-Afumati
AGROLAND MEGA Galati-Liesti
AGROLAND MEGA - Braila
AGROLAND MEGA - Vaslui
AGROLAND MEGA Giurgiu-Remus
AGROLAND MEGA - Targu Secuiesc

Transformarea AGROLAND în societate pe acţiuni

Din punct de vedere al formei juridice, la data de 29.01.2020, societatea Agroland s-a transformat din societate cu răspundere limitată în societate pe acţiuni, decizia făcând parte dintr-un plan mai amplu, ce are în vedere accederea de către Companie la un nou nivel de dezvoltare, care se intenţionează a fi susţinut folosind şi mecanismele de finanţare oferite de piaţa de capital.


În ceea ce priveşte societăţile din grupul ABS, deoarece acestea se ocupă cu activităţi diferite, Agroland a luat decizia de a transforma diviziile în societăţi de sine stătătoare, pentru a asigura un control mai eficient asupra acestora şi a se putea concentra în cadrul Agroland Business System pe liniile de business rămase. Astfel, in 2017, Agroland a decis să transforme diviziile care activau în cadrul Agroland Business System SRL în societăţi de sine stătătoare precum Agroland Professional Farm SRL, Agroland Agribusiness şi Agroland Megastore.

Agroland Professional Farm

Agroland Professional Farm

Agroland Professional Farm se ocupă cu vânzarea directă către fermierii mari şi medii care nu pot fi deserviţi în magazinele Agroland, deoarece au alte nevoi privind preţurile sau cantităţile. Acest tip de clienţi primesc şi consultanţă din partea societăţii.

Agroland Agribusiness

Agroland Agribusiness

Agroland Agribusiness a luat fiinţă ca urmare a transformării diviziei de inputuri din cadrul ABS. Acestă divizie a fost înfiinţată în 2016, profitând de închiderea operaţiunilor Cargill privind inputurile în România. Societatea a reuşit să profite de această situaţie şi a recrutat directorul regional şi câţiva agenţi din zona Olteniei, fiind una din cele mai dezvoltate zone din agricultura românească.

Agroland Megastore

Agroland MEGASTORE

Agroland Megastore a fost înfiinţată in 2019, în scopul construirii magazinelor de suprafaţă mare pentru ABS. Acestă practică o au aproape toţi retailerii mari care deţin o societate separată, prin care desfăşoară activităţile imobiliare. În prezent, exista două proiecte în derulare pe această societate nou înfiinţată.

Momente speciale în evoluţia AGROLAND


Listarea pe bursa AeRO

Listarea pe bursa AGROLAND

În martie 2020, Agroland a derulat cu succes o ofertă de vânzare de obligaţiuni corporative, suma totală atrasă fiind de 8,080,300 RON.

 

Emisiunea de obligaţiuni AGR25 este listată la Bursa de Valori Bucuresti, pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, obligaţiunile intrând la tranzacţionare în data de 16 iunie 2020.

 

Obligaţiunile au fost emise la valoarea nominală individuală de 100 RON şi au scadenţă la 5 ani, în 10 martie 2025. Rata nominală anuală a dobânzii este fixă şi are valoarea de 9% per an, cupoanele fiind plătibile semestrial.

În luna octombrie, Societatea Agroland a anunţat preluarea activităţii platformei Avicola Mihăileşti, producător de ouă de consum şi pui de o zi, care include şase ferme, aflate pe o suprafaţa de 30 hectare, în judeţul Giurgiu. În prezent, în cadrul platformei sunt crescute peste 200,000 de păsări, majoritatea fiind păsări tinere, găini ouătoare şi păsări de reproducţie.

 

Agroland va începe aici producţia puilor de o zi pe care îi comercializează în magazinele din cadrul reţelei. Astfel, se realizează integrarea pe verticală a activităţii, cu efecte pozitive multiple: creşterea calităţii produselor, un control mai bun al costurilor şi o imbunătăţire semnificativă a marjelor de profit.

 

În consecinţă, compania va renunţa treptat la o bună parte din importurile de pui, din Italia şi Ungaria, şi se va concentra pe creşterea animalelor la nivel local. Preluarea activelor Avicola Mihăileşti marchează şi intrarea Agroland pe piaţa producătorilor de ouă de consum, care în 2019 se ridică la aproximativ 170 milioane EUR, în România.

 

În prezent, pe platforma avicola Mihăileşti lucrează 90 de persoane, implicate în două activităţi distincte: ferme de reproducţie cu staţie de incubaţie pentru producţia de pui de o zi şi ferme de găini pentru producţia de ouă pentru consum. Printre clienţii fermelor se află mari lanţuri de supermarketuri din ţară şi străinătate, printre care şi Lidl Romania, care achiziţionează ouă de consum. Agroland estimează că în 2021, producţia de ouă de consum a Avicola Mihăileşti se va situa la 30 de milioane. Potrivit prognozelor Agroland, preluarea activităţii Avicola Mihăileşti va majora cifra de afaceri a companiei cu circa 3.5 milioane EUR in 2021, ceea ce semnifică 10% din totalul cifrei anuale de afaceri.

 

Decizia de preluare a fermelor din Mihăileşti face parte din strategia de dezvoltare a companiei pe termen mediu şi lung, având ca piloni principali: extinderea reţelei de magazine, un nou format al acestora, creşterea  gamei de produse comercializate şi accesarea pieţei de capital prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti.

 

Preluare active Avicola Mihăileşti

In octombrie 2020 Agroland a preluat activitatea platformei Avicola Mihailesti
Agroland intra pe piata de oua din Romania

AgTech TM by Agroland

AgTech TM by AGROLAND primul program complet de incubare de startup-uri agri-tech

În septembrie 2020, Societatea a anunţat lansarea AgTech TM by Agroland, primul program complet de incubare de startup-uri din România care stimulează şi susţine inovaţia în agricultură. Programul se extinde la nivel naţional, prin lansarea hackathon-ului online AgTech TM Spark Weekend. AgTech TM este dezvoltat împreuna cu Ascendis, în colaborare cu Cowork Timişoara şi este primul program complet de incubare din Romania, care stimuleaza şi susţine inovaţia în agricultură.

 

Miza incubatorului de afaceri: mentorat, acces la reţeaua de business Agroland, training-uri şi workshop-uri din partea Ascendis, companie de training şi consultanţă în domeniul dezvoltării organizaţionale şi 10,000 de euro finanţare pentru fiecare dintre cele cinci echipe care îşi transformă ideea în startup. Programul include toate etapele de dezvoltare de la idee la o afacere de succes prin resurse de învăţare, mentorat, investiţii şi acces la cea mai mare bază de clienţi din industria agricolă.

Agroland consideră că potenţialul de creştere în agricultură este mult mai mare decât în alte ramuri economice, astfel că şi-a propus să susţină talentul şi dedicarea unor startup-uri tech din domeniu, care pot consolida creşterea sectorului agricol în România. Scopul Agroland este identificarea unor noi nişe de creştere pe termen lung pentru companie şi integrarea în timp, realizarea de sinergii cu start-upurile de succes din agricultură, sau asimilarea unor idei de dezvoltare care pot fi aplicate şi în cazul Agroland.


AGROLAND LOGO

© 2021 AGROLAND GROUP

Toate drepturile rezervate

Timisoara, B-dul Cetăţii 5-7-9, etaj 2